Monday, November 3, 2008

Pulgakomm nagu Palenque

Pulgakommid ei ole siin yldse v2ga populaarsed, samas on nad palju populaarsemad kui Eestis. Kohalikega sulendumiseks haarasin 2 peeso eest samuti yhe hambusse - t2itsa bueno. Laura palutud 3 maitselisi pulgakomme - Mango, kaktus ja chilli v6i kuidas see nyyd t2pselt oligi, ei ole veel leidnud. Nagu mulle reisile minnes sooviti: kaktus kanni, siis nii v6ibki juhtuda - Tehtud! Ise ei proovinud, aga ei soovita.

Oleme Palenques. J6udsime siia eile 6htul p2rast Aqua Azuli kylastamist. Vahem2rkusena, et eile ja t2na on p2ris tegevusterohked ja m6nusad p2evad olnud. Eile kui meid p2rast pikka ja tyytavat bussis6itu, keset m2gesid mingil ristteel maha pandi ja 0eldi, et see ongi Aqua Azul, ei paistnud sinine koskede kaskaad kuskilt. Kohe tuli aga "abivalmis" takso pakkuja ja lubas meid sinna 2ra visata. 50 peesot kamba peale ja l2ksime. Kohe tulid aga mingid v2ravad ja uued maksud jne... segadust kui palju ja kui sa lased ennnast kaasa haarata siis maksadki. V2ga lisaks v6i yle ilmselt ei maksnudki - neil ongi kohati selline systeem, et yhes kohas maksad looduskaitse alalale sissep22su eest, j2rgmises kohas pileti eest ja siis veel autoga s6idu eest jne...

Kosed ise olid m6nusad, eks kunagi tulevad pildid ka. Sealt tagasi s6itsime mingi auto kastis m6ned kilomeetrid ja siis edasi kohaliku "marshruuttaksoga", mida kutsutakse Collectivo'ks. Seal oli juba enne meid palju inimesi ja meiega kokku sai sinna 21 inimest. Auto ise selline v2ike mikrobuss (Toyota Hiace sugune). Ja nii siis 60 km kuni j6udsime Palenquesse. J2ime tulekuga suht hilja peale ehk siis l2ks pimedaks. Sellega peab siin arvestama.

Pimedus ongi yks asi, millega peab arvestama v6i v2hemalt natuke teadvustama, et see tuleb "ootamatult" ja suhteliselt j2rsku.

San Cristobalist Palenque poole s6itmiseks ei valinud me enam neid k6ige mugavamaid busse (firmad ADO ja OCC vms.), v aid natuke odavama firma, mis v6ib bussipileti hinna n2iteks 3 korda odavamaks teha. Samas kaasneb sellega paras annus teadmatust. Bussijaamast, kus see v2ljuma pidi ei teadnud keegi, millal ja kus kohast see buss v2ljub. V2ljumisaeg on siiski antud. Ei teata ka seda, milline see buss v2lja n2eb, suur v6i v2ike (mikrobuss), roheline v6i punane jne. Seega tuleb oodata ja kuulatada, millal keegi karjuma hakkab, et nyyd on sellise sihtkohaga buss ees.

Analoogne systeem on siin Taksode ja ka Collectivodega, kes ise hoolitsevad, et inimesed sinna peale tuleks. Selleks annavad nad signaali ja hyyatustega m2rku, et kuhu nad minemas on. Yldiselt neist puudust ei ole - v2hemalt turistikates kohtades ja seega on transpordi kysimused suhteliselt lihtsalt lahendatavad.

T2na k2isime Palenque varemeid vaatamas (Maiade rajatiste varemed "dzhunglis") ja Misol Ha's (yks 35m k6rgune kosk. Saime j2lle auto k2rus kohalike poolt veetuna s6ita ja oli tore jalutada ja vaadata natuke ka loodust m2gedes.

Edasised plaanid ei ole p2ris selged - aga kuhugi mere poole. Homme hommikul stardime. Teised hakkavad varsti lahkume ning siis j22me Kustaga - arvatavasti suundume Yucatani poolsaart avastama ja ka Belizesse. Vahepeal oli t6siselt kaalumisel ka Guatemala, kuid ilmselt j22b see vist 2ra.

Juba m6ned p2evad on k6ht t2itsa korras olnud ja kohe on ka aplju parem olla :). Nyyd on aga kurk natuke haige. Need on need konditsioneeritud bussid ja palavus v2ljas ja siis lahtiste akendega s6itvad taksod ja Collectivod. Yldiselt koik super praegu. Tervitused!

1 comment:

Laura said...

Ahoi, burritod!
Hankisin pulgakommide kohta lisainfot (no isu on suur, saate aru:)).
http://bulkecandy.com/images/Vero_Mango_bolsa.jpg
"paletas de mango", Vero on tootja.
Ja loodetavasti mekivad need teilegi!

Päikest ja tuult:)